Роман Кисьов

Роман Кисьов – поет, художник и преводач на поезия - е роден през 1962 г. в Казанлък. Отраснал е в Русе. Син е на поета Здравко Кисьов (1937 – 2015).

През 1981 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1991 – Националната художествена академия в София, специалност Живопис в класа на акад. Светлин Русев. Работил е като художник в Русенската опера, като уредник в Градската художествена галерия в Казанлък, като преподавател по изобразително изкуство в Русе и др. Живее в София.

Твори в две направления – поезията и изобразителното изкуство. Правил е самостоятелни изложби в София, Виена, Берлин и Скопие. Участвал е в общи изложби в България, Италия, Република Македония и САЩ, както и в международни пленери по живопис (Гърция и Р Македония). Илюстрирал е десетки книги на световни поети.

Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, на галерии в България и Република Македония, както и на частни колекции в България и по света. През 2013 г. международното списание за култура DIOGEN посвещава цял брой на Роман Кисьов като художник, с обширна информация за него и публикация на 70 негови живописни творби и рисунки.

Негови стихове са печатани в почти всички литературни издания у нас, излъчвани са по БНТ, БНР, Националното радио на Румъния, сръбската телевизия „Метрополис“ и др. По неговата поезия е заснет кратък филм – „Вратите на рая“ (БНТ, Телевизионен център – Русе, 1996, реж. Пенка Шопова).

Включен е в поетически антологии в България, Италия, Румъния, Полша, Сърбия, Р Македония, Армения, Нагорни Карабах, Йордания и Индия. Също така той е включен в международната поетическа антология на английски език „Поети за световен мир“ (POETS FOR WORLD PEACE, Vol.3, 2011), както и в авторитетни литературни списания и културни издания в Русия, Австрия, Полша, Армения, Грузия, Румъния, Турция, Албания, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Р Македония, Косово, Нагорни Карабах, Индия и др. Публикуван е в електронни издания в Русия, Италия, Франция, Румъния, Гърция, Сърбия, Армения, Индия, Китай, Египет, Ливан, Мароко, Палестина, Ирак и др.

Поезията му е превеждана на английски, немски, френски, италиански, нидерландски, датски, гръцки, турски, румънски, руски, полски, сръбски, хърватски, македонски, албански, арменски, грузински, арабски, иврит, китайски, хинди и бенгали.

Участвал е в редица престижни международни форуми и фестивали на световната поезия.

НАГРАДИ

Националната награда за поезия на ДИ „Христо Г. Данов“, Пловдив (за стихосбирката „Вратите на рая“), 1995;
Наградата за култура и изкуство „Сексагинта приста“ – Русе, (заместваща традиционната общинска награда „Русе“), 1995;
Наградата „Литературен Дедал“ на известното издателство от Р Македония „Макавей“, Скопие, 2014.
През 2006 г. е куратор на проекта „Поезия в метрото“ на Метромедия – София.
Член е на редакционния съвет на международното списание за европейска и азиатска поезия, поетическа култура и духовност „KADO“.
Превеждал е в отделни книги или поетически цикли съвременни руски, арменски, румънски, сръбски, босненски и македонски поети.

АВТОР Е НА КНИГИТЕ:

Вратите на рая, стихотворения, изд. „Христо Г. Данов“, Пловдив (1995);
Сянката на полета, поезия, изд. „Авангард принт“, Русе, (2000);
Пилигрим на Светлината, стихОткровения, „Авангард принт“, Русе, (2003);
Криптус и други стихотворения, „Авангард принт“, Русе, (2004, второ издание 2007);
Гласове, стихотворения, „Авангард принт“, Русе, (2009);
Градината на тайните, стихотворения, „Авангард принт“, Русе, (2014);
Яйца на феникс, лапидарии, изд. „Ерго“, София, (2014);
Мистичната роза, избрани стихотворения, изд. „Ерго“, София, (2016);
Насън и наяве, кратки истории, изд. "Ерго", София (2021).

КНИГИ НА ДРУГИ ЕЗИЦИ:

Hodočasnik svjetla (Пилигрим на Светлината), избрани стихотворения, на хърватски, Загреб, Хърватия (2008);
Словото Пастир, избрани стихотворения, на македонски, Скопие, Р Македония (2010);
কবিতা, Poems (Стихотворения), избрани стихотворения, на бенгали, издание на Световния поетически фестивал в Калкута, Индия (2013);
ՀԱՄԲԱՐՁՈՒՄ. Възнесение, Вознесение, избрани стихотворения, триезична – на арменски, български и руски, издание на Международния поетически фестивал в Нагорни Карабах, Степанакерт, Н. Карабах (2014);
Lumea cuvintelor (Светът на думите), избрани стихотворения, на румънски, Яш, Румъния (2014);
Jajца од феникс, лапидарии, е-книга, на македонски, Скопие (2016);
Мистичната роза, избрани стихотворения, на македонски, Битоля (2019).